Jakie zalety mają naturalne, tłoczone soki owocowe

Każdy z nas doskonale wie, że owocowe soki to samo zdrowie. Jednak to, co czasami można kupić na sklepowych półkach niekoniecznie można nazwać prawdziwym sokiem. Cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, kwas cytrynowy czy niekiedy i barwniki i konserwanty – w niejednym kartonie i butelce jest ich więcej niż owoców. Takich zdecydowanie należy unikać, bowiem dadzą one niewiele zdrowotnych korzyści, a w dużych ilościach mogą być wręcz szkodliwe.

Zdecydowanie lepiej wybierać soki wytworzone tylko z koncentratu, a najlepsze i najzdrowsze są tłoczone na zimno. Te od całkiem niedawna pojawiły się w sklepach, i od razu zyskały ogromną popularność, ponieważ mają wiele zalet. Po pierwsze robione są wyłącznie z naturalnych składników, bez żadnych polepszaczy i dodatków. Dzięki temu zawierają one mnóstwo witamin i minerałów, ale też bardzo potrzebnego błonnika. To również jest rezultatem technologii używanej do ich wytworzenia. Takie soki są bowiem tłoczone w prasach, co pozwala uniknąć niszczącej składniki odżywcze obróbki termicznej.

Jeśli taki produkt ważny ma być kilka miesięcy, to producent soków nfc dodatkowo może przeprowadzić pasteryzację. Taka pasteryzacja jest na tyle krótka, że niszczy skutecznie wszystkie bakterie, pozostawiając jednocześnie pełnowartościową zawartość. Soki tłoczone niejednokrotnie są rozlewane do specjalnych worków z kranikami. Dzięki temu ich nalewanie jest bardzo praktyczne i wygodne, a jednocześnie kranik sprawia, że do wnętrza nie dostaje się powietrze mogące spowodować zepsucie.

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
Możesz także polubić