W jaki sposób jest przeprowadzane czyszczenie separatorów tłuszczu

Gastronomiczna branża w Polsce ma dużo obowiązków, których musi dopełnić. Jednym z nich jest dbanie o należytą jakość wypuszczanych do kanalizacji ścieków, a to regulują odpowiednie przepisy. Jeżeli kuchnia danego lokalu stosuje duże ilości różnych tłuszczy, to wówczas nie można takich ścieków bezpośrednio odprowadzać, a wcześniej muszą one być dobrze oczyszczone.

Do tego są wykorzystywane specjalne separatory, jakich montaż będzie w większości lokali konieczny. Jeżeli jakiś bar czy restauracja tego typu sprzęt musi zamontować, to należy to odpowiednio zrobić. Istotne jest przede wszystkim to, żeby przegląd separatorów nie miał problemów z dostępem. Firmy zajmujące się takim serwisem dysponują wprawdzie odpowiednim sprzętem, lecz niekiedy zdarzają się przypadki, że nawet on nie pomoże.

W takim przypadku należy sobie radzić w inny sposób, lecz z tym się też będzie wiązała zupełnie inna czyszczenie separatorów cena za takie usługi. Tak więc jeżeli ktoś nie chce niepotrzebnie płacić za dużo, to musi wszystko zrobić zgodnie z wytycznymi. Systematyczne czyszczenie separatorów tłuszcz ma duże znaczenie, ponieważ separatory dość szybko się zapychają.

Jeśli przez większy okres czasu tłuszcz nie zostanie z nich wyciągnięty, to w pewnej chwili zacznie się przelewać do rur kanalizacyjnych, a to jest zabronione. Częstotliwość przyjazdów najlepiej ustalić z firmą, która się będzie tym zajmowała. A uzależnione to powinno być od wielkości samego separatora oraz pojemności ścieków, które będą do odfiltrowania.

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
Możesz także polubić